Stagiaires in Suriname

Van 3 november tot en met 21 januari ben ik met mijn vriendin Annemarie Slotboom in Suriname om research te doen voor haar boek Stagiaires in Suriname; een boek dat zal verschijnen bij uitgeverij Atlas (deadline september 2012).

Februari 2011 waren we samen in Suriname, waar de meeste mensen Annemarie voor een stagiaire zagen. We ontdekten dat er per jaar zo’n duizend tot tweeduizend stagiaires naar Suriname trekken, waren het er in 1995 nog maar 30. Op een bevolking van 450.000 mensen behoorlijk veel. Annemarie is zich in deze stagiaires gaan verdiepen en besloot een boek over hen en via hen een boek over Suriname te schrijven.

We richten ons voornamelijk op de volgende drie vragen:

Met welke ideeën en dromen vertrekken de meisjes naar hun stageland en met welke ervaringen en ideeën keren ze weer terug naar Nederland?

Sommige mensen stellen dat de gratis arbeidskracht van hoogopgeleide Nederlanders (stagiaires) een verkapte vorm van ontwikkelingshulp aan het worden is. Iets waar Suriname afhankelijk en dus zwakker van kan worden. Is dit een reële gedachte?

Het toerisme in Suriname is bijna geheel afhankelijk van de Nederlandse en soms Vlaamse stagiaires. Zij plakken aan hun halfjarige verblijf vaak een paar weken vakantie om trips in het binnenland te maken. De ouders van deze meisjes (stagiaires zijn bijna altijd meisjes) komen hun dochters vaak opzoeken en plakken daar een trip naar het binnenland en een bezoek aan de plantages aan vast. Het terugschroeven van het aantal stagiaires zou in dit geval dus slecht zijn voor het toerisme. Mocht de gigantische stroom aan stagiaires echt een probleem gaan vormen voor Suriname en er worden besloten het aantal Nederlandse stagiaires terug te dringen, dan zou de toeristische industrie nog wel eens op zijn gat komen te liggen. Is dit een reële gedachte?

Op mijn blog zal ik verslag doen van onze reis.